Lactobacillus – co oznacza, rodzaje, jakie ma znaczenie dla organizmu?

W odpowiedzi na rosnącą świadomość znaczenia flory bakteryjnej pochwy dla zdrowia kobiety oraz związane z tym pytania zadawane nam przez konsumentów przedstawiamy cykl artykułów napisanych przez dr Macieja Chojnackiego – specjalistę ginekologa-położnika – poświęconych fizjologicznej funkcji flory bakteryjnej pochwy. Treść tych artykułów ma charakter popularnonaukowy i jak zaznaczono nie odnosi się do działania leczniczego produktu Lakcid Intima opisanego w jego Charakterystyce.

Jednym z podstawowych składników tworzących probiotyki są bakterie Lactobacillus, potocznie nazywane pałeczkami kwasu mlekowego. Dzięki ich właściwościom, funkcjom, związkom jakie produkuje łatwiej utrzymać lub odtworzyć mikroflorę pochwy. Te niezwykle pomocne bakterie zmieniły sposób myślenia o postrzeganym dotychczas jako jedynie negatywny, wpływie bakterii na człowieka. Dzięki nim cieszyć się można codziennym komfortem, to one powodują mniejsze ryzyko podrażnień i dolegliwości ze strony narządów intymnych. Co ją charakteryzuje? Czego interesującego dowiedzieliśmy się o tej bakterii na przestrzeni lat? Czy jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania organizmu?

 

Lactobacillus - charakterystyka i rodzaje

Pałeczka kwasu mlekowego należy do szerszej grupy bakterii zwanej bakteriami mlekowymi lub bakteriami kwasu mlekowego. Ta specyficzna nazwa pochodzi od ich biochemicznych zdolności. Potrafią, dzięki bardzo konkretnym reakcjom chemicznym doprowadzić do fermentacji węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego. Ich drogocenny wpływ na organizm zaobserwowano jeszcze przed naszą erą. Wiązało się to ze stosowaniem sfermentowanych produktów spożywczych u chorych z zaburzeniami pracy żołądka czy jelit. Szerokie badania i doświadczenia prowadzone prawie 100 lat temu przez późniejszego laureata nagrody Nobla, rosyjskiego mikrobiologa Miecznikowa, zakończyły się wnioskiem, że istnieją w przyrodzie tzw. "dobre" bakterie. Miały one nie tylko nie szkodzić człowiekowi, ale działać prozdrowotnie. Szereg obserwacji poczynionych przez tego badacza stanowiły podwaliny pod dalsze dociekanie jakie to bakterie mogą pomagać i jednocześnie nie być czynnikiem chorobotwórczym. Odkrycia te doprowadziły do tego, że prawie 40 lat po tezach Miecznikowa zastosowano po raz pierwszy pojęcie probiotyku. Dotyczyło ono substancji wytwarzanych przez mikroorganizmy, które wspierają wzrost innych mikroorganizmów. Dopiero w 1974 r. Parker po raz pierwszy użył definicji probiotyku w sensie stosowanym współcześnie. Zgodnie z nomenklaturą zaproponowaną pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku probiotykami nazywa się obecnie żywe mikroorganizmy wykazujące dobroczynny wpływ na zdrowie gospodarza przez utrzymywanie równowagi jego mikroflory. Najczęściej, bakterie kwasu mlekowego synonimicznie określane są mianem probiotyków. Zalicza się do nich bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri,
L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve). Do probiotyków należą także drożdżaki Saccharomyces boulardii.

 

Bakterie Lactobacillus i ich właściwości

W środkach stosowanych jako probiotyki ginekologiczne można znaleźć Lactobacillus rhamnosus (DSM 14870) i gaseri (DSM 14869). Oba szczepy zostały, na samym początku, wyizolowane z komórek nabłonka pochwy kobiet zdrowych. Bakterie te posiadają szereg charakterystycznych zdolności, które w zbawienny sposób chronią przed czynnikami chorobotwórczymi. Dotychczas poznane mechanizmy obrony obejmują produkcję kwasu mlekowego i nadtlenku wodoru. Wydaje się, dzięki szeroko zakrojonym obserwacjom i doświadczeniom, że opinia o tym, że kwas mlekowy jest istotniejszy, jest nietrafiona. Okazuje się, że produkcja nadtlenku wodoru jest ważniejszym czynnikiem mającym wpływ na utrzymywanie równowagi prawidłowej flory pochwy. Dzięki tym właściwościom preparaty bogate w pałeczki kwasu mlekowego zapobiegają namnażaniu chorobotwórczych bakterii i drożdżaków. Działanie to w układzie moczowo-płciowym znajduje uzasadnienie dzięki zdolności do przylegania (adhezji) pałeczek kwasu mlekowego do powierzchni nabłonka dróg rodnych czy dróg moczowych. Tym samym, przywieranie pałeczek kwasu mlekowego do nabłonków blokuje dostęp do komórek innym mikrobom. Korzyść z ich zbawiennego działania, o ile ich ilość w pochwie będzie odpowiednia odczują zwłaszcza te pacjentki, u których konieczna jest antybiotykoterapia. Uderza ona nie tylko w "złe" bakterie, ale i w "dobre". Te drugie należy zatem suplementować w celu odtworzenia
i przywrócenia właściwego składu mikroflory pochwy.

Nie tylko w pochwie, ale i w całym organizmie (np. w jelicie) pałeczki kwasu mlekowego wspierają nas w walce z zagrażającymi na każdym kroku czynnikami chorobotwórczymi. Korzyści płynących ze stałego podtrzymywania naturalnej odporności jest bez wątpliwości bardzo dużo.

Autor:
Lekarz Maciej Chojnacki
Specjalista ginekolog położnik 

LAK-I/031/09-2019

KOMUNIKAT OD PRODUCENTA

Bakterie Lactobacillus gasseri oraz Lactobacillus rhamnosus obecne w produkcie leczniczym Lakcid Intima, podobnie jak inne bakterie kwasu mlekowego powinny być dominującymi bakteriami w środowisku pochwy, ponieważ utrzymują prawidłowy kwaśny odczyn pochwy (pH 3,8-4,2) co zapobiega wzrostowi patologicznych bakterii i drożdżaków.
Produkt Lakcid Intima stosuje się w celu utrzymania lub przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej pochwy po miesiączce lub antybiotykoterapii u kobiet w wieku 18 lat i starszych.

Zdrowie kobiet:

Jak odbudować prawidłową florę bakteryjną pochwy po antybiotykoterapii?
Równowaga wszelkich procesów zachodzących w ciele człowieka gwarantuje niezaburzony komfort...
Mikroflora pochwy - jak prawidłowo o nią dbać?
Ciało człowieka to niezwykłe zjawisko. Setki, tysiące mechanizmów, procesów, zdarzeń che...
Probiotyki ginekologiczne - rola, działanie, stosowanie
Preparaty probiotyczne (z greckiego pro bios – dla życia) to substancje zawierające żywe ...