W odpowiedzi na rosnącą świadomość znaczenia mikrobioty jelitowej dla zdrowia człowieka oraz związane z tym pytania zadawane nam przez konsumentów przedstawiamy cykl artykułów napisanych przez dr n. biol. med. Patrycję Szachtę - Dyrektor ds. naukowych Centrum Medycznego Vitaimmun w Poznaniu. Artykuły przedstawiają aktualny stan wiedzy dotyczący fizjologicznej roli mikrobioty przewodu pokarmowego, jak również czynników, które mogą wpływać korzystnie lub nie - na jej skład i funkcję.
Treść artykułów ma charakter popularnonaukowy i nie odnosi się do działania leczniczego produktu Lakcid Forte opisanego w jego Charakterystyce.
W naszym jelicie toczy się bogate "życie wewnętrzne". W przewodzie pokarmowym każdego z nas żyją biliony bakterii i w zależności od tego które dominują – korzystne dla zdrowia czy nie – będą wpływać na jakość naszego życia pozytywnie lub niestety wręcz przeciwnie.
Pod pojęciem mikroflory rozumiemy zespół drobnoustrojów – przede wszystkim bakterii i grzybów – kolonizujących przewód pokarmowy. Należy jednak zdać sobie sprawę z faktu, iż rola tych bakterii nie ogranicza się do wspomagania procesów trawienia spożywanego przez nas pokarmu. Nie bez powodu mikroflora jelitowa bywa nazywana "superorganem". Jeśli w jelitach dominują bakterie prozdrowotne, ich rola dla naszego zdrowia jest niemal nieoceniona. Mikroflora jelita grubego czyli flora autochtoniczna, pełni bowiem funkcję ochronną, odżywczą oraz trawienną w ludzkim organizmie.
Istotny dla utrzymania organizmu w dobrej formie jest udział bakterii jelitowych w procesach rozkładu resztek pokarmowych ze spożywanego przez nas pokarmu. Dzięki temu z nietrawionych przez organizm ludzki składników pożywienia powstają związki odżywiające i regenerujące nabłonek jelita, czyli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Co więcej, wykazano korzystny ich wpływ na metabolizm glukozy i lipidów oraz zdolność do regulacji gospodarki mineralnej jonów wapnia, magnezu i żelaza.
To nie wszystko. Bakterie jelitowe od pierwszych dni życia stymulują układ odpornościowy GALT zlokalizowany w jelitach i utrzymują go w ciągłej gotowości do "obrony" przed patogenami.
To nie wszystkie korzyści jakie zapewnia nam zdrowa mikroflora jelitowa. Nie sposób nie wspomnieć o dwukierunkowym oddziaływaniu pomiędzy jelitami a mózgiem oraz wpływie bakterii jelitowych na wytwarzanie w jelicie niemal 90% serotoniny (zwanej "hormonem szczęścia") z całej puli tego neuroprzekaźnika w naszym organizmie. Z tego względu jelita nazywane bywają drugim mózgiem.
Do głównych zadań flory jelitowej należy także eliminacja drobnoustrojów patogennych i potencjalnie chorobotwórczych z organizmu. Proces ten odbywa się dzięki zdolności bakterii jelitowych do produkcji szeregu substancji o aktywności antagonistycznej względem patogennych mikrobów (nadtlenek wodoru, kwasy organiczne, bakteriocyny). Dodatkowo mikroby jelitowe konkurują o miejsce wiązania do powierzchni nabłonka jelita i dostępny tam pokarm, przez co zmniejszają możliwość kolonizacji przewodu pokarmowego przez drobnoustroje niepożądane.
Opisana cecha jest szczególnie istotna, gdyż namnożenie bakterii chorobotwórczych w jelicie może prowadzić do rozwoju groźnych dla zdrowia, a nawet życia infekcji. Objawami zaburzenia składu mikroflory mogą być dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które dotykają sporej grupy osób, takie jak biegunki, wzdęcia, nadmierne wytwarzanie gazów.
W sytuacji gdy dolegliwości gastryczne są wynikiem dysbiozy jelitowej dużą poprawę obserwuje się w wyniku wdrożenia probiotyków – czyli prozdrowotnych bakterii podawanych doustnie.
Dużo gorszym przebiegiem charakteryzuje się powikłanie po antybiotykoterapii, związane z namnożeniem patogennej bakterii Clostridium difficile. Wytwarza ona silne toksyny, które mogą prowadzić do rozwoju rzekomobłoniastego zapalenia jelita grubego. U pacjentów w trakcie lub po zakończeniu antybiotykoterapii dochodzi do wystąpienia biegunki w postaci kilku a nawet kilkunastu wypróżnień w ciągu doby, silnego bólu brzucha, a w skrajnych stanach nawet odwodnienia, wstrząsu i następczej utraty świadomości.
Leczenie rzekomobłoniastego zapalenia jelita grubego jest bardzo trudne i często nieskuteczne. Z tego względu koniecznością w trakcie każdej antybiotykoterapii jest stosowanie probiotyków działających ochronnie na układ mikroflory jelitowej i zapobiegających namnożeniu tej groźnej dla zdrowia bakterii. Podobnie – jeśli dojdzie już do rozwoju poantybiotykowego rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy - odpowiednio dopasowana probiotykoterapia powinna stać się bezwzględnie elementem leczenia uzupełniającego. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie szczepy probiotyczne działają równie skutecznie. W przypadku rzekomobłoniastego zapalenia jelit sięgać należy po leki probiotyczne, dobrze przebadane i oporne na stosowane antybiotyki.
Jak zatem widać, rola mikroflory jelitowej w zapewnianiu odpowiedniego zdrowia i jakości życia jest olbrzymia.
Dieta a stan mikroflory jelitowej »
AUTOR:
Dr n. biol. med. Patrycja Szachta
LAK/030/06-2019
Szczepy Lactobacillus rhamnosus obecne w produkcie leczniczym Lakcid Forte, podobnie jak inne bakterie kwasu mlekowego kolonizują śluzówkę jelit i normalizują skład mikroflory przewodu pokarmowego zwłaszcza po jego wyjałowieniu w wyniku stosowania antybiotykoterapii.
Nie należy przypisywać produktowi Lakcid Forte działań oraz zastosowań innych niż wskazane w punktach 4.1 oraz 5.1 Charakterystyki Produktu Leczniczego.
Produkt Lakcid Forte wskazany jest do stosowania: